2015. február 15., vasárnap

Az ÉRTÉKEK fontossága az életben

Ismét cél keresztben!
                                                        
Tisztelettel köszöntöm Önöket, kedves olvasóim, szép, és kellemes hetet kívánok!
Ma egy kicsit gondolkodjunk el az értékeinkről, arról, hogy tulajdonképpen mik azok a dolgok, események, vagy személyek, akiket, amiket fontosnak tartunk az életünkben. Ezek az értékeink határozzák meg azt, hogy hogyan éljük a mindennapjainkat. De vajon tisztában vagyunk-e ezekkel az értékekkel, tudatosan éljük-e életünket, vagy ösztönösen? Hogyha valami miatt szorongunk, vagy lehangoltnak érezzük magunkat, vagy olyan érzésünk van, hogy „azt sem tudom mi bajom van”, akkor valószínűleg az értékrendek fontossági sorrendje felborult az életünkben.




"Az ember átutazza az egész világot,
                 kutatva az után, ami kell neki, 
           és aztán hazatér, hogy megtalálja."
                                                     /George Moore/

Két féle értékrendet különböztetünk meg, vonzó értékek, és elkerülő értékek.
Nézzük csak, hogy mik lehetnek egy ember értékrendjében a vonzó értékek: nyugalom, lelki béke, szeretet, családi harmónia, anyagi biztonság, szabadság, függetlenség, siker, egészség, humor, remény, kreativitás, kitartás, önfejlesztés, természet védelem, luxus, utazás stb.
Vannak elkerülő értékeink is, amitől menekülünk: csalódottság, szegénység, betegség, stressz, erőszak, veszteség, félelem, depresszió, aggodalom, hűtlenség, árulás, unalom, kiábrándultság, bűnösség, bizonytalanság, harag, stb.
Például az is egy értékrend lehet, hogy a reggelinél mindig frissen legyen  csavarva a narancslé. Lehet, hogy nem is tudjuk, hogy ez számunkra érték, viszont a hiánya valami ürességet hagy bennünk. Persze valószínűleg nem ez a legfontosabb érték az értékrendünkben, de ha tudunk róla, akkor oda figyelünk rá. Gondolkodtak már azon, hogy melyik fontosabb érték az Önök számára az anyagi biztonság, vagy az egészség? Esetleg a családi harmónia, vagy hogy elismerjék, tiszteljék a munkahelyükön? Persze az egyik érték nem zárja ki a másikat, de ha tudjuk rangsorolni az értékeinket, akkor tudatosan élhetünk jól. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy a leges legfontosabb az életünkben az, hogy minél több időt töltsünk a gyerekeinkkel, családunkkal, és mi mégis elvállalunk egy külföldi munka lehetőséget, nem okoz feszültséget bennünk?


       Ennek elkerülése érdekében gondolkodjunk el értékeinken, majd tegyük őket sorrendbe. Minden embernek más az értékrendje, szinte annyira egyedi, mint az újlenyomat. Kedves olvasóim, javaslom, hogy fogjanak egy papírt és egy ceruzát, és soroljanak fel 15-20 vonzó, illetve 15-20 elkerülő értéket. Mikor ezzel készen vannak tegyék őket fontossági sorrendbe. És végül gondolkodjanak el azon, hogy az értékrendjük, és az élet stílusuk mennyire harmonizál, esetleg tér el egymástól. Ez által nagyon sok minden megvilágosodhat a számunkra.



Véleményét, hozzászólását, kérdéseit, gondolatait várom a torocelra@gmail.com email címre. Visszajelzése a legnagyobb ÉRTÉK számomra!



Jó gondolkodást!