2015. február 7., szombat

Az objektív boldogság

Ismét cél keresztben!
                                                             
 Üdvözlöm Önöket, kedves olvasóim!
        
     Tudósok megpróbálták a lehetetlent is. Kérdőíveket szerkesztettek, hogy objektíven tudják meghatározni az emberek szubjektív boldogság érzetét.
A tudósok szerint hét nagy tényező befolyásolja a boldogságot:

  •         Családi kapcsolatok
  •         Anyagi helyzet
  •         Munka
  •         Szociális kapcsolatok
  •         Egészség
  •         Személyes szabadság
  •         Személyes értékek

Ezek persze, csak általános szociológiai kategóriák.



                    
          A családi kapcsolatok nyílván nagyban befolyásolják a boldogság érzetet, mivel az időnk, életünk nagy részét a családunk körében töltjünk el (remélhetően, és nem a munka helyünkön). Bebizonyították, hogy akik párkapcsolatban élnek, azok boldogabbak, mint egyedül álló társaik. A gyerekeket mindig is a boldogság forrásának tekintették, de nagyon sok frusztráció is társul hozza. Létezik rövid idejű boldogság,  és tartós boldogság. A házasság, gyerek születés intenzív boldogságot jelent, amelyből idővel  vagy langyos elégedettség lesz, vagy unalomba fullad. Például sokan vannak, akik keresik az intenzív boldogságot, és új kapcsolatokba kezdenek, amely egy idő után csak nem tudja kielégíteni a boldogság érzetüket.
  
                                               
      Az anyagi helyzet egyértelműen befolyásolja boldogság érzetünket, mivel mindenki örül, amikor pénzt kap. Azt szokták mondani, hogy a pénz nem boldogít, de nagyon sok problémát megold, ha okosan gazdálkodunk vele.
                                                                   
      A munka megnöveli ön becsülésünket. Tudjuk, hogy hasznosak vagyunk a társadalom számára. Szeretjük a kihívásokat, az új feladatokat. A munka lehetőséget ad az ön megvalósításra. Akinek nincs munkája értéktelennek, esetleg eltartottnak érzi magát, ami depresszióhoz vezethet. Viszont sokan panaszkodnak, hogy monoton, vagy „rangon aluli” munkát végeznek.

                                 
      A kapcsolataink ember társainkkal is nagyon befolyásolják boldogság érzetünket. Nem mindegy, hogy kik a szomszédok, barátaink, bízunk-e bennük. Egyáltalán bízunk e a közösség vezetőiben, ahol élünk, vagy állandóan bosszankodunk a tetteiken.

                                 
      Az egészségre sajnos csak akkor figyelünk oda, amikor már megjelennek a betegség jelei. Amíg az ember egészséges, hajlamos azt hinni, hogy ez magától értetődik. De az egészség boldogság forrást jelent, főleg akkor, mikor kigyógyultunk egy betegségből.

                     
      A szabadság nagyon, nagyon fontos egy ember életében. A munkahelyünkön egyre csak azt várjuk, hogy végre menjünk szabadságra. A bűnözőket  is azzal büntetik, hogy elveszik a szabadságukat.

                     
     És végül az ön megvalósítás, ami nagyon nagy próba tétel minden ember számára. Ide tartozik a hobby, sport, társadalmi mozgalmak, mások megsegítése, Istenben való hit, stb. Ebben a kategóriában van a legnagyobb mozgásterünk, ez által a legnagyobb boldogság is itt keresendő.

      Kedves  olvasó, remélem, hogy megtalálja a boldogságot az élet összes területén. Mert a boldogság jelen van az életünkben, csak meg kell találnunk.

Véleményét, hozzászólását, kérdéseit, gondolatait várom a torocelra@gmail.com email címre. Visszajelzése a legnagyobb ÉRTÉK számomra!


Jó gondolkodást!

2015. február 5., csütörtök

A gazdag emberek titka! Nem a nehézséget látják hanem a megoldást keresik!!!

Ismét cél keresztben!
                                                         


     Minden tiszteletem az Önöké, kedves olvasóim, hogy bár olvassák a bejegyzéseimet, de mégsem próbálják ki. Minden bizonnyal nyomós okuk van rá, amiben nem is kételkedek. Na persze, lehet mondani, hogy könnyű leírni valamit de megvalósítani, na oda már tudomány kell. Igen, ezzel is egyet értek, tudnunk el, hogy mit is akarunk. Soha ne a nehézséget lássuk, hanem keressük a megoldást. Egy kedves ismerősöm mondta egy előadása során. "Mikor ide értem és átnéztem, hogy minden szükséges dolog meg van-e az előadáshoz, észrevettem, hogy nincs kivetítő. Mikor megkérdeztem, hogy mi a teendő, mivel nekem szükségem lenne egy kivetítőre, a recepciós azt válaszolta- Nagyon sajnálom de én nem tehetek róla, biztosan a kollégám vitte el.-  Uram én nem a bűnösöket keresem, hanem azokat, akik tudnak segíteni, hogy megoldjuk a problémát." Természetesen mire az előadás elkezdődőt, minden rendelkezésre állt.
     Legtöbbünk baja abban gyökeredzik, hogy keressük a kifogásokat, azokat akiket okolhatunk mindenért, és csak akkor hagyjuk abba, ha már kifogytunk az okolható személyekből. Ha a megoldásra koncentrálunk, akkor a problémák szinte a feledés homályába merülnek és azon vesszük észre magunkat, hogy már meg is oldódtak. Egy másik ismerősöm szerint, nem léteznek problémák, csak felkészületlen emberek. Minden probléma kulcsa a kezünkben van. Így volt ez a kezdetektől fogva a mai napig. Ha fel vagyunk készülve, mindent meg tudunk oldani rövidebb vagy hosszabb idő alatt. Képzeljük el, hogy valaki ad nekünk egy nagy bog kulcsot és bevezet minket egy tömbházba és ezt mondja nekünk:"Ha  első próbálkozásra bármelyik ajtót kinyitod, azt a lakást neked adom." Mennyi lenne az esélyünk? De ha azt mondja: "Itt  vannak ezek a kulcsok és egy órán belül, amelyik ajtót elsőre kinyitod, az a lakás a tied."

     Ugye mennyire másként hangzik? De valóban más is, mivel felkészülhetünk egy előre látható problémára, melyet ha ügyesen megoldunk egy lakás tulajdonosai lehetünk. Ez csupán egy példa, az élet ennél sokkal bőkezűbb. Mindent meg tud adni, ha készen állunk rá és tudjuk, hogy mit akarunk.
    Ön tudja, hogy mit akar az élettől???  Felkészült szembenézni a problémákkal???


Véleményét, hozzászólását, kérdéseit, gondolatait várom a torocelra@gmail.com email címre. Visszajelzése a legnagyobb ÉRTÉK számomra!


Jó gondolkodást!

2015. február 4., szerda

A gazdag emberek titka! Folytatás.

Ismét cél keresztben!
                                                           

    Üdvözlöm Önöket, tisztelt olvasóim!
    Tegnap elkezdtünk egy igencsak érdekes témát, melynek ma a folytatását olvashatják. Ha visszaemlékeznek egy adott ponton megemlítettem az agymosás kérdését. Ez lehet, hogy furcsán hangzik, de tény és valóság, hogy nap mint nap agymosáson megyünk keresztül. Bár kicsit bizarr a téma de annál érdekesebb. Az emberek élik a  mindennapi életüket és azt hiszik minden a legnagyobb rendben van. Azt hiszik Ők maguk irányítják életüket, de ez sajnos közel sem így van. Amint reggel kinyitjuk a szemünket és felkelünk az ágyból, már kezdődik is az agymosás. Mint minden ember reggel bekapcsoljuk a rádiót, hogy legyünk tisztában a hírekkel. De mi is történik valójában? Nem több és nem kevesebb, mint kitesszük magunkat azon nem kívánatos szövegeknek, melyek elhangzanak a műsorokban. Kérdezem én, mi hasznunk származik abból, ha tudjuk hol zuhant le egy repülő, ha még egyáltalán repülő közelében sem jártunk? Vagy miben segít minket az, ha tudjuk ki kit ölt meg, vagy ki mennyi pénzt sikkasztott, vagy kit vettek ép őrizetbe korrupció miatt? Nem is beszélve a reklámok borzasztó hatásairól, melyek kiveszik zsebünkből az utolsó pénzünket is. Mi értelme? Ha épp információkat akarunk gyűjteni, akkor tegyük meg, de céltudatosan!
      Visszatérve a kiinduló pontra, az agymosás hasznos dolog is tud lenni, ha megfelelő céllal végezzük. A tegnapi nap folyamán felhívott egy egyetemi kollégám. Hosszas beszélgetésünk nagy része azzal telt, hogy elmesélte külföldi útja, melyet munkaszerzés céljából tett meg, mennyire rosszul sikerült. Amíg hallgattam ahogy kifakadt a telefon másik végén, egyre csak vártam a pillanatot, hogy megfordítsam a beszélgetés folyamát. Mikor alkalmasnak találtam a pillanatot, fel is tettem neki a kérdést. Mi volt az oka a sikertelenségednek? Mire a válasz a következő volt: "Hát a körülmények. "
     További beszélgetésünk során kiderült, hogy még a nyelvet sem tudta. Munka közvetítésekre  ült be, ahol azt sem értette, hogy milyen munkáról van szó, csak találomra vállalta el a munkákat. De mikor rákérdeztem, hogy az nem lehet, hogy ő volt felkészületlen. Ismét heves tiltakozás volt a válasz, sorban törtek ki belőle a vádaskodások és a panaszok. Mikor egy kis szünetet tartott megkérdeztem. Nem gondolod, hogy sikeresebb lehetnél ha kicsit pozitívabban álnál a dolgokhoz? Mire Ő:" Nem, nekem szükségem van rá, hogy tudjam milyen rosszra számíthatok, mielőtt belevágok." Ismét feltettem egy kérdést. És a rosszak, amire számíthattál bekövetkeztek?  Ezután válasz nélkül letette a telefont.
     Az ilyen esetekben az embernek szüksége lenne egy agymosásra, akár barátom akár nem. Amíg az ember a rossz dolgokal foglalkozik ne csodálkozzanak, ha azok meg is történnek. Foglalkozzunk inkább a számunkra hasznos és pozitív dolgokkal és akkor meg fognak történni velünk. Ha negativ beállítotságuak vagyunk sürgősen változtassunk rajta és legyünk pozitívak. Mossuk ki agyunkból a negatív dolgokat és telepítsük be a pozitívakat.
     Minden csak rajtunk múlik, mossuk ki a sok szemetet, amivel teletömik agyunkat nap mint nap. Az eredmény meglátják csodálatos lesz.
     Az Ön agya mivel van tele?  


 Véleményét, hozzászólását, kérdéseit, gondolatait várom a torocelra@gmail.com email címre. Visszajelzése a legnagyobb ÉRTÉK számomra!



Jó gondolkodást!

2015. február 3., kedd

A gazdag emberek titka!

Ismét cél keresztben!
                                                       
      Szép napot kívánok mindenkinek!
      Kis koromtól foglalkoztatott a kérdés. Mitől másak a sikeres emberek? Mi a sikerük titka? Talán kétszerte okosabbak, mint mások?
      Mióta kiröppentem a családi fészekből, magam mögött hagyva a szülők nyújtotta otthon kényelmét és biztonságát, minden percet megragadtam, amikor megfigyelhettem az embereket. Bár nem szerettem olvasni, a kíváncsiságom hajtott és beleástam magam a könyvek világába. Nem véletlen szerűen kezdtem olvasni. Ami rávett, az egy MLM hálózat megértése volt. Nem voltam a tagja sokáig, de bőven elég volt, hogy meghallgassak néhány CD-t profi előadóktól. Minden, amit le tudtam szűrni ezekből a CD hallgatással töltött órákból, megalapozta a kutatásaimat. Első alkalommal mikor hallgattam a CD-t csak az jött le, hogy valaki el akar nekem adni valamit és ezt hol burkoltan, hol pedig nyíltan tette. Bizonyára mindenki ezt gondolná az első meghallgatás után. Mikor egyre többször hallgattam meg, lassan kezdett megváltozni a véleményem, már azt gondoltam, hogy az egész nem más, mint agy mosás. Így kimondva talán durván hangzik a dolog, viszont van valami benne. Ha az ember elégszer meghallgatja a CD-t, kezd megváltozni a dolgokhoz való álláspontja.
      Na, de kicsit vonatkoztassunk el az agy mosás kérdésétől, és nézzük meg mit is fedeztem fel. Minden előadó, amikor beszélt a termékről, azt teljes szívből és őszinte meggyőződésből tette. Minden szó, amit kiejtettek a szájukon érezhetően át volt itatva az előadó meggyőződésével.
     Nem csalás, nem ámítás. Hittek abban, amit mondtak és hitük hitelessé tette előadásukat. Érezhetővé vált, hogy előadásuk során annyira beleélték magukat, hogy én is magam elé tudtam képzelni mindazt, amiről beszéltek. Hittek abban, amit csináltak, hittek abban, amit mondtak és hittek abban, hogy másoknak is tudnak segíteni azáltal, hogy megosztják a világgal, amit tapasztaltak.
     Most ha cinikusak akarunk lenni, belemagyarázhatjuk a dolgokba, hogy ezt így kell csinálni, és hogy valaki betanította őket. De legyünk őszinték, mi magunk képesek vagyunk valamit hitelesen előadni, ha nem hiszünk benne? Nem, sajnos nem, mindenki észreveszi rajtunk, ha még mi magunk sem hiszünk abban, amit mondunk.
    Tehát az első dolog, amit felfedeztem a gazdag és sikeres emberek életében az maga a hit. Nem akármilyen hit, hanem az, amikor elhiszem, hogy minden, amit szeretnék megvalósítható. Nem pedig az általában az emberek felfogásában levő hit, amikor hiszünk abban, hogy majd Isten megadja amit szeretnénk anélkül, hogy a kisujjunkat is mozdítanánk.
     Ön melyik kategóriába tartozik? Azok közé, akik hisznek, és tesznek is azért, hogy álmaik valóra váljanak. Vagy azok közé, akik egy életen át hiszik, hogy majd Isten minden további nélkül megadja, amiről álmodtak, és életük végén szemrehányóan fordulnak Istenhez, kérdőre vonva a megvalósulatlan álmaik miatt.



 Véleményét, hozzászólását, kérdéseit, gondolatait várom a torocelra@gmail.com email címre. Visszajelzése a legnagyobb ÉRTÉK számomra!



Jó gondolkodást!

2015. február 2., hétfő

Megelégedettség

Ismét cél keresztben!
                                                       
          Üdvözlöm, kedves olvasó!
A  gazdagság nem boldogít. Vagy mégis? Tudósok bizonyították be, hogy a gazdagság csak  azoknak az embereknek jelent boldogságot, akik a lét minimum alatt élnek. Nekik igenis boldogságot nyújt a pénz, mert örülnek annak, ha van minden nap étel, amit megegyenek, rendes ruha, amit felvegyenek, nem pedig rongyok, és van tető a fejük felett. De ez a boldogság csak addig tart, amíg megszokják. Utána már megint elégedetlennek, és boldogtalannak érzik magukat. Az már nem boldogít, hogy egy vagy 2 hűtőszekrény van tele étellel.
A tudósok azt is bebizonyították felmérések alapján, hogy az emberi megelégedettség nagyban függ attól, akihez hasonlítjuk magunkat. Egy vizsgálatban azt kérdezték az emberektől, hogy mit szeretnének inkább: 50 ezer dollárt keresni, miközben a többiek csak 25 ezret keresnek, vagy 100 ezret keresni, miközben a többiek átlagosan 250 ezret.  Önök mit gondolnak, hogy mi volt a válasz? Hát persze hogy mindenki 50 ezret szeretett volna keresni, annak ellenére, hogy a második verzióban a dupláját is megkaphatta volna. Ez nagyon elgondolkodtató.
Már az iskolában is arra tanítanak, hogy versengjünk. Ki lesz az első tanuló? Mert, akinek jó jegye van , azt megdícsérik a tanárok, esetleg még a szülők is(persze ha van idejük észrevenni ebben a rohanó világban). És mi van azzal a tanulóval, aki csak második lett év végén a díj kiosztón? Ő hogy érzi magát? Elégedett, mert a többi 23 társa mögötte végzett, vagy szomorú, mert nem ő lett az első? Nekem gyerekkoromban mindig azt mondták, hogy mindig a jobb eredményeket elért osztály társaimmal hasonlítsam össze magam. Ezzel is arra ösztönözve, hogy minél jobb eredményeket érjek el. Persze ez magával hozta azt is, hogy ritkán voltam megelégedve magammal.

„A legnagyobb bátorság ahhoz kell, hogy az ember elfogadja önmagát úgy, ahogy van, az ellentmondásaival együtt.”
                                                                      Albert Camus

Vagy, ha olyan barátunkkal, ismerősünkkel találkozunk, beszélgetünk, akik nálunk sokkal jobb körülmények közt élnek, jobban keresnek, szebb házuk van, többet járnak nyaralni stb., akkor a beszélgetés után nagyon szerencsétlennek érezzük magunkat. És szinte haragszunk rájuk, hogy miért nincsenek megelégedve, mikor mi nagyon is elégedettek lennénk az ők helyükben. Ez valószínű, de csak addig, amíg meg nem szoknánk. Utána jönne az unalom érzése, majd az elégedetlenség.
Sokan, amikor elégedetlenek az életükkel, azzal vigasztalják magukat, hogy „lehetne rosszabb is”.  Valószínűleg igazuk is van, és néhány pillanatig megnyugodnak tőle, de hosszú távon nem lesznek tőle boldogabbak. Önmagunkban kell megkeresnünk a békét, a megelégedettséget. A mi mércénknek kell megfelelnünk, és akkor elégedettek leszünk az életünkkel. Ahhoz viszont kicsit meg kell állnunk, magunkba kell néznünk, el kell gondolkodnunk, hogy esetleg mi hiányzik az életünkből, és mi az, amiért hálásak vagyunk.
Ön meg van elégedve az életével?


 Véleményét, hozzászólását, kérdéseit, gondolatait várom a torocelra@gmail.com email címre. Visszajelzése a legnagyobb ÉRTÉK számomra!


Jó gondolkodást!



2015. február 1., vasárnap

Higgy önmagadban!

Ismét cél keresztben!
                                             

     Üdvözlöm Önöket tisztelt olvasóim!
     Ismét egy reményt nyújtó hét első napját éljük Isten kegyelméből. Mielőtt a mai nap témájára rátérnék, egy kéréssel fordulok Önökhöz. Meg szeretném kérni minden tisztelt olvasómat, hogy ha az általam írt bejegyzések valamilyen szinten a segítségükre voltak az utóbbi időben, vagy csak találtak olyan dolgokat, amelyek érdekesnek tűntek Önöknek, akkor segítsenek, hogy bejegyzéseim eljussanak minél több emberhez.
    A mai bejegyzésemet egy általam olvasott mondat ihlette. Óriási bölcsesség és ugyanakkor kissé hihetetlennek is hangzik egyben.

    „Olyan nincs, hogy van egy ötleted vagy vágyad, de a képességeid vagy a források hiányoznak hozzá.

     Tisztelt olvasóim, amint ezt a sort elolvastam évek peregtek le előttem, mikor még jómagam is fontos dolgok előtt álltam. Hatalmasnak tűnő kapuk vártak arra, hogy benyissak rajtuk és megtegyem az első lépést. Igen, beismerem, hogy azokból a kapukból még ma is néhány zárva van. Én is úgy éreztem, hogy nem vagyok eléggé képzett, vagy nincs elég erőm és bátorságom, hogy kinyissam ezeket a kapukat és belépjek. Manapság azonban egyre több ajtót látok feltárulkozni magam előtt, mióta megszereztem a megfelelő tudást, ami ahhoz szükséges, hogy észrevegyem és kinyissam őket. A Bibliát idézve gondoljuk át a dolgot, amikor is azt olvashatjuk: 

      „Ha annyi hitetek lenne, mint ez a mustármag azt mondanátok annak a hegynek, hogy ugorj a tengerbe, az megtenné azt”.

     A hitnek óriási szerepe van az emberiség életében, mondhatjuk, hogy sok jó és sok rossz dolog csírázik belőle. Egy dolog azonban biztos, ha nem hiszünk abba, amit el akarunk érni, és nem hiszünk önmagunkban, hogy el tudjuk érni az út ahogy elérhetnénk, sosem fog megmutatkozni előttünk.
    A következő sor, amit olvashattam a könyvben a következő volt:

     „Ha hallgatsz arra a sok negatív hangra, amelyek mind azt magyarázzák, miért nem fog sikerülni, akkor ott maradsz, ahol voltál”. 

     Ha kicsit belegondolunk a dolgokban, annyira igaz ez a mondat is, mivel rengeteg példa van arra, hogy meg sem próbáljuk elérni céljainkat, mivel a szomszéd azt mondta, hogy……… vagy a legjobb barátom nem javasolta. Mi pedig minden szóra hallgatunk, mivel mindenki más jobban tudja, hogy mi a jó nekünk csak mi magunk nem. Üldögélünk a babérjainkon és azon tűnődünk, hogy miért nem történik már valami. Kedves olvasóim most ellent kell mondanom. Akik ezen gondolkodnak, nem veszik észre, hogy csak fel kéne szállniuk arra a vonatra, amely pont arra megy, ahova el szeretnének jutni.

   Ön miért van még ott ahol van, és nem ott, ahol szeretne lenni???  

Véleményét, hozzászólását, kérdéseit, gondolatait várom a torocelra@gmail.com email címre. Visszajelzése a legnagyobb ÉRTÉK számomra!


Jó gondolkodást!